• email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ°MÄ°Z

    Aile Sağlığı Merkezimizde Görev Yapan Aile Hekimlerimizin Listesi İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > Reflü [Geri]   
Reflü


REFLÜ HASTALIÄžI

Mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık mekanizmasının bozulmasına baÄŸlı olarak, asitli yada safralı mide içeriÄŸinin yemek borusu içine kaçıp hastalık belirtileri oluÅŸturmasına reflü hastalığı diyoruz. Reflü her yaÅŸ grubunda görülmekle birlikte daha çok eriÅŸkin hastalığıdır. Yapılan araÅŸtırmalarda orta yaÅŸlarda % 20 sıklıkta görüldüÄŸünü ortaya koymuÅŸtur. Yenilen gıdalara baÄŸlı geliÅŸen reflüler geçici bir tablo sayılıp hastalık olarak kabul edilmez. Reflü hastalığında sorun yenilen gıda deÄŸil, mide ile yemek borusu arasındaki kapakçık mekanizmasındaki bozukluktur. Bu mekanizma bazen nide fıtığına baÄŸlı olarakta bozulabilir.

Reflü hastalığının klasik belirtileri, göÄŸüs duvarının arkasında yanma, aÄŸrı(bazen angina dediÄŸimiz kalp kaynaklı aÄŸrıya benzer ÅŸekilde olur), ağızda ekÅŸi tat, mide de yanma, bazen öksürük, bazen astım benzeri tablo, boÄŸazda yanma, ses kısıklığı ile karşımıza çıkabilir. Hastaların çoÄŸu kronik faranjit nedeni ile bir çok kez tedavi almıştır.

Reflü hastalığının en önemli yan etkisi, uzun vade de Barret özefagus dediÄŸimiz tabloya neden olmasıdır. Bu tabloda, mide iç yüzündeki dokunun yemek borusu içine göçü söz konusudur. EÄŸer yemek borusu uzun süre mide asidine maruz kalırsa bu durum görülebilir ve göç eden bu dokudan yemek borusu alt ucu kanseri geliÅŸebilir.

Reflü hastalığının tanısı hastanın ÅŸikayetleri ile konabilir. Ancak endoskopide dediÄŸimiz ve yemek borusunun ışıklı bir aletle incelemesi esasına dayanan tetkikin yapılması, yemek borusu içindeki deÄŸiÅŸiklikleri görme açısından her zaman faydalıdır. Yine yemek borusu alt ucundaki asit miktarının ölçülmesi endoskopi ile tanı konulamayan hastalarda faydalı olabilmektedir.

Reflünün tedavisi öncelikle yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleridir. Kahve, sigara, alkol, gazlı içecekler, çikolota, baharatlar ve yaÄŸlı besinlerden uzak durulmalıdır. Gerek olmadıkça aspirin, romatizmal aÄŸrı kesiciler kullanılmamalıdır. Gece yatmadan 3 saat önce yeme içme kesilmelidir. ÖÄŸünler az ve sık olmalıdır. Yatağın başı 15 cm kaldırılmalı, sıkı kemer korse kullanılmamalıdır. ÅžiÅŸmanlar zayıflatılmalıdır.

Reflünün ilaçla tedavisinde mide asidini bloke eden ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların bozulan kapakçık mekanizmasının üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle ilaçlar kesildiÄŸinde hastalık belirtileri tekrarlayabilmektedir. Bu nedenle ilaçların 3-6 ay, bazen daha uzun süre kullanılması gerekebilmektedir. Reflü hastalığındaki diÄŸer bir tedavi yöntemide cerrahidir. Nadiren baÅŸvurulan bu yöntem ilaç tedavisinden fayda görmeyen, endoskopik incelemede yemek borusu alt ucunda barret özefagus, ülser, darlık ya da kanama görülen hastalara önerilmektedir.