• email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ°MÄ°Z

    Aile Sağlığı Merkezimizde Görev Yapan Aile Hekimlerimizin Listesi İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > Çocuklarda AteÅŸ [Geri]   
Çocuklarda Ateş


Çocuklarda AteÅŸ

Çocuklarda görülen ateÅŸ anne ve babaları en çok kaygılandıran durumlardan biridir. AteÅŸ daha çok bakteri ve virüslerle oluÅŸan enfeksiyon hastalıklarının (bademcik, kulak iltihabı, bronÅŸit, zatüre, sinüzit, dizanteri vs) seyri sırasında görülür.Ancak diÄŸer bir çok hastalığın belirtisi de olabilir. Koltuk altından ölçülen vücut ısısının 37,40 C’nin üstünde olması, bize ateÅŸin varlığını gösterir.

AteÅŸin yükselmesi sırasında titreme, el ve ayak damarlarındaki geçici daralmaya baÄŸlı olarak el ve ayaklarda soÄŸuma, metabolizma hızının artmasına baÄŸlı olarak kalp atışında hızlanma, sıvı ve kalori ihtiyacında artma, huzursuzluk, sayıklama, hayal görme gibi belirtiler görülür. Bazen de yüksek ateÅŸ havaleye neden olabilir. Yapılan araÅŸtırmalar, her 100 ateÅŸli çocuÄŸun beÅŸinin havale geçirdiÄŸini göstermektedir. Bu nedenle ateÅŸle mücadele etmeyi her ebeveynin bilmesi gerekir.

AteÅŸle mücadelede yapılacak iÅŸlemlerin başında çocuÄŸun günlük elbiselerinin çıkarılarak, ince bir giysiyle bırakılması gelir. ÇocuÄŸa bol miktarda sıvı verilmelidir. Daha sonra oda ısısı ayarlanmalıdır. AteÅŸli çocuÄŸun bulunduÄŸu ortam ısısı 20-22 derece olmalıdır. Ilık su ile duÅŸ veya ılık suyla ıslatılmış pamukla vücudu silmek diÄŸer yararlı bir yöntemdir. Ilık duÅŸ için su sıcaklığının 29,5-32 C derece olması yeterlidir. DuÅŸ iÅŸlemi kesinlikle soÄŸuk su ile yapılmamalıdır. Çünkü soÄŸuk duÅŸ, vücudun dış kısımlarındaki kanın beyne akım etmesine ve beyindeki ateÅŸin daha da yükselmesine neden olabilir. Yine ateÅŸi düÅŸürmek için cilde alkol sürülmemelidir. Alkol deriden emilerek istenmeyen etkilere neden olabilir.

Ä°laçlar ateÅŸi düÅŸürmek için sıkça baÅŸvurulan yöntemlerden biridir. Burada antibiyotiklerin ateÅŸ düÅŸürücü bir özelliÄŸinin olmadığını vurgulamak isterim. AteÅŸ düÅŸürmede en yaygın kullanılan ilaç parasetamoldür. Yan etkileri oldukça az ve güvenilir bir ilaçtır. Dozu ise 4-6 saatte bir kilogram başına 10-15 mg.dır. Ancak günlük doz kilogram başına 60 mg’ı geçmemelidir. Bu ÅŸurupların genelde bir ölçeÄŸi 120 miligram etken madde içerir. Ancak 150, 250 miligram içeren formlarıda vardır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, gripal durumlarda kullanılan A-ferin, Corsal, Peditus gibi ilaçların içinde de parasetamol olduÄŸudur. Bu tür ilaçlarla birlikte sadece parasetamol içeren ÅŸuruplar verirken mutlaka doz ayarlaması yapılmalıdır. Aksi takdirde çocuÄŸa yüksek dozda ilaç vermiÅŸ oluruz.

Ä°buprofen içeren ve Dolven, Ä°bufen, Pedifen olarak bildiÄŸimiz ilaçlar kısa süreli kullanımlarda yan etkisi düÅŸük olan ateÅŸ düÅŸürücülerdir.Her 6-8 saatte, kilogram başına 5-10 miligram dozunda kullanılırlar. 1 ölçeÄŸinde 100 mg etken madde vardır. Günde en çok 4 kez , belirtilen dozlarda verilebilir

Salisilat yani aspirin bir baÅŸka ateÅŸ düÅŸürücüdür. Ancak karın aÄŸrısı, mide-barsak kanamaları, allerjik reaksiyonlar, böbrek ve karaciÄŸere zararlı etkileri, zehirlenmeler ve bazı viral hastalıklarda istenmeyen durumlara yol açtığı için fazla tercih edilmemelidir. Metamizol yani novalgin güçlü bir ateÅŸ düÅŸürücüdür. Ancak o da yan etkilerinden dolayı fazla tercih edilmemelidir. AntipiretiÄŸe raÄŸmen ateÅŸin düÅŸmemesi verilen ilaç dozunun yetersiz olmasından kaynaklanabileceÄŸi unutulmamalıdır.